A sustainable generic office building

TU Delft, 2011

During my Master studies at TU Delft I designed this generic office building in Amsterdam which was to be environmentally and economically sustainable, follow the site's official master plan restrictions and achieve a maximum of square metres at the same time. Constant optimisation in plan was accompanied by the detailed development of the façade system, an important aspect of the energy concept. My design was determined by four goals:

1| Identity - three specifiable volumes help to differentiate the appearance and improve the organisation of the large office block. By formally separating the volumes each part gets its own identity and becomes an attractive address for a potential tenant.

2| View - the slightly angled building volumes increase the views on the Ij and with it the area of prime office space. The slight indentation also enlarges the courtyards hence more indirect light can enter the offices on the lower floors.

3| Connection - three generous semi-public atria are cut out of the building volumes. Through numerous visual connections employees can take part in each others daily routine and interact with one another. The atria also provide exciting views directly or through the building towards the city and the Ij respectively.

4| Comfort - also the building's micro climate profits from the cut out spaces that contain trees, water features and enable cross ventilation. The façade and floor construction ensure maximum user comfort and energy savings on a smaller scale. Offices can be naturally ventilated thanks to a second individually adjustable external glass element for each window. Angled prefab façade units have a sun shading effect and concrete core activation of the floor slabs efficiently heat and cool the work space avoiding temperature asymmetries.

back to top    |    Index